Meny

Hvordan ser din spreke sommer ut?

3 år siden
av Andreas Lycke

Uansett hva som er dine grunner til å trene, så er kontinuitet i treningen noe av det viktigste. Når du klarer å trene riktig året rundt, så gir det bedre resultater og det blir lettere å opprettholde motivasjonen.  

På sommeren ser jeg hvert år at mange detter ut av treningen. Jeg ser gang på gang at de som gjør dette også lykkes dårligere med treningen resten av året. 

Når vi nå er i starten av sommeren, og det nærmer seg ferie, er det viktig at du tar stilling til hvordan treningen din skal se ut denne sommeren. 

Problemstilling 1: Jeg lurer på om jeg skal trene denne sommeren

Finn først ut om du i det hele tatt ønsker å få til trening på sommeren. Hvorfor skal du bry deg med å trene når det er sommer og ferie?

1. Trening er ferskvare, og opphold gir tlbakegang. Har du trent jevnt og trutt gjennom vinteren og våren, så har du blitt i bedre form og fått mer overskudd, du har fått bedre helse eller kanskje gått ned noen kilo. Tar du pause fra treningen i mer enn 7-10 dager, så begynner gevinstene å forsvinne. Tar du pause i 3-4 uker så mister du dessverre det meste. Litt deprimerende kanskje, men 4 uker uten trening er nok til å miste flere måneder med fremgang. For å opprettholde formen må du trene minst en gang i uken. Se på treningen som en viktig medisin. Du slutter vel ikke med medisiner selv om det er ferie?

2. Det er veldig vanskelig å komme i gang igjen etter et opphold. Den enkleste måten å unngå at terskelen for å komme i gang igjen til høsten blir høy som et fjell, er å unngå opphold. Jeg ser ofte at sommeroppholdet ikke bare ble de 3-4 ukene med ferie. Det begynte å bli mindre allerede i juni, ble enda mindre i fellesferien og plutselig var det september før man var i gang igjen. Brått ble det 3 mnd med lite trening, og da kan du jo tenke deg hva som skjer med formen.Med langt opphold og dårligere form blir det tungt å komme i gang igjen. 

3. Tar du opphold på sommeren, så vil det også bli mange andre opphold. Sier du til deg selv at du ikke kan eller vil trene fordi det er sommer, så sier du samtidig at du ser på treningen som et prosjekt du holder på med når det passer sånn. Da har du ikke etablert trening som en selvfølgelig del av livsstilen. Sjansen er svært stor for at du også vil få opphold i treningen i andre perioder der det er ferie, mye annet som skjer eller andre grunner til at det er vanskelig å få trent som du pleier. Da blir du en av dem som trener bare deler av året. Resultatene blir dårlige og det blir tungt å stadig motivere seg for å "starte på nytt". Slutter du å spise fordi det er ferie? Dropper du å sove? Trening og aktivitet er like nødvendig for kroppen som mat og søvn, og derfor bør det være en selvfølgelig del av livet ditt, uansett hvilken måned det er og uansett hvor i verden du befinner deg. 

4. En aktiv sommer er en bra sommer. Å trene og være aktiv om sommeren gir deg enda mer overskudd og masse flotte opplevelser, særlig utendørs. Er det ikke om å gjøre å føle seg bra når det er ferie? 

Problemstilling 2: Jeg lurer på hva jeg skal trene denne sommeren

Når du har bestemt deg for at du skal trene, så kan du ta stilling til hva slags trening du skal drive med. Svaret på det er enkelt; du skal fortsette med samme type trening som du vanligvis gjør.

Driver du styrketrening resten av året, så skal du gjøre det om sommeren. Driver du med kondisjonstrening eller smidighetstrening, så skal du fortsette med det. Du trenger ikke trene på helt samme måte, men sørg for at sommertreningen gir kroppen tilsvarende utfordringer som din vanlige trening. Kroppen er nemlig veldig smart; den tilpasser seg helt spesifikt til den treningen du utsetter den for. Styrketrening gjør deg sterkere, kondisjonstrening mer utholdende og smidighetstrening mer bevegelig. Du kan IKKE erstatte den ene med den andre og oppnå det samme. Før sommeren snakker jeg alltid med en del som skal ta pause fra styrketreningen og heller padle kajakk, gå tur eller sykle. Det kan man jo gjerne gjøre, men resultatet er at styrken vil bli betydelig dårligere. Selv om man kanskje har vært en del i aktivitet gjennom sommeren, så vil man måtte begynne mer eller mindre forfra med styrketreningen når høsten kommer. En kropp som skal være i god form og være i en god helsetilstand trenger ALLE typer trening året rundt. 

Problemstilling 3: Jeg lurer på hvordan jeg skal få til å trene denne sommeren

Når du har besluttet at du skal trene om sommeren (selvfølgelig!), og hva slags type trening du må få til (den treningen du vanligvis gjør, som gir deg de resultatene som er viktige for deg), så kan du finne ut hvordan du skal få trent når det er sommer.

1. Hvilke muligheter finnes der du befinner deg? Uansett hvor du er, så finnes det mange typer trening du kan gjøre. Om du så er på en båt i 2 uker sammenhengende, så kan du få trent både kondisjon, styrke og smidighet kun med 2 kvadratmeter plass, din egen kropp og eventuelt noe enkelt utstyr som du kan ha med i bagen. Det blir ikke nødvendigvis like komplett som på treningssenteret, men det duger i massevis for å holde formen og kontinuiteten i treningen. På sommeren har du til og med mer tid og overskudd til å trene. 

2. Hva slags treningsprogram trenger du? Vi er eksperter på å få til trening året rundt, og kan hjelpe deg med et smart ferieprogram.

Lag en plan for hvordan du kan få trent der du befinner deg gjennom sommeren. Hva slags trening går du for, og hvor mange ganger per uke skal du gjennomføre det? Når på døgnet passer det best, sett i forhold til andre aktiviteter du vanligvis har? Noen synes det er vanskeligere å trene når man er ute av hverdagens rutiner, er andre steder, har gjester på besøk o.l. Det handler kun om å bestemme seg, prioritere det høyt og lage en god plan! Da vil du få det til!

Registrer gjerne det du trener, så får du en motiverende oversikt over hvor bra du har fått til treningen. Bruk en kalender eller dagbok, eller en av de mange treningsdagbøkene som finnes på PC, nettbrett eller mobil. Du kan også registrere all din aktivitet i mywellness cloud. Les mer om dette her

For trening av styrke og smidighet har jeg god erfaring med å gi mine kunder et sirkeltreningsprogram. Vi går gjennom noen øvelser så kunden vet hvordan det gjøres riktig (da er også terskelen lavere for å gjøre det på egenhånd). Kunden får et skriftlig program enten på papir eller på mobil (med videoer av øvelsene), så det er enkelt å vite hva som skal gjøres. 15-30 minutter er ofte lengden på programmet. Noen liker også å bruke en stoppeklokke på mobilen, som gir beskjed hver gang man skal bytte øvelse. Da "drives" man gjennom treningsøkten. Det er ikke så mye som skal til, og terskelen for å få gjennomført det er mye lavere når man vet hva man skal gjøre og hvordan man gjør det på en god måte. Les mer her

Trening av kondisjon er ofte lettere å få til, da mye kan gjøres utendørs i form av sykling, gåing/løping el.l. Husk at intensiteten må opp for å få en god effekt på kondisen - det holder ikke bare med rolige turer. Finn gjerne en fast løype eller to der du befinner deg, og bestem deg for å gjennomføre den et visst antall ganger per uke. Trenger du hjelp til et kondisprogram kan vi selvfølgelig også hjelpe deg med dette. Om du vil løpe så er kanskje et par timer med vår løpeoach det som skal til for å få dreis på løpingen i sommer? Les mer her

Ønsker deg en sprek og aktiv sommer! Får du til treningen denne sommeren så er du et skritt nærmere å bli en av dem som virkelig lykkes med å trene riktig og regelmessig! Da får du alle treningens fantastiske gevinster på overskudd, helse og form, både denne sommeren og i fremtiden!

 

Andreas Lycke
Fysioterapeut, ernæringskonsulent, personlig trener
Gnist trening og helse

Hva er riktig trening for deg denne våren?

3 år siden
av Andreas Lycke

Med ny sesong er det naturlig å tenke litt gjennom hvordan du vil trene frem mot sommeren. Hva slags resultater ønsker du, og hva slags trening trives du med på denne årstiden?

Det er selvfølgelig ikke mulig å lære å trene riktig gjennom å lese et blogginnlegg (like lite som man kan lære å kjøre bil av å lese om bilkjøring), men jeg vil i dette innlegget skrive litt om trening for ulike målsetninger. Ta til deg det som er relevant for deg, og slå gjerne til på vårt knalltilbud på timer med personlig trener for en praktisk gjennomgang. Du kan naturligvis også ha bare en enkelt time. 

Har du enda ikke meldt deg på Sprek vår 2015 må du selvfølgelig gjøre det!

Først et par viktige prinsipper som du må vite om når du skal planlegge treningen din; 

1. Kroppen tilpasser seg helt spesifikt til den treningen du "utsetter" den for.
 • Sykler eller løper du, blir du bedre til å sykle eller løpe. Du får bedre kondisjon, bedre "sykkelmuskler" eller "løpemuskler", og kroppen din tåler bedre å sitte på en sykkel eller belastningen ved å løpe. Hjertet blir sterkere og du får bedre helse. Selvfølgelig blir det også morsommere å sykle eller løpe jo flinkere du blir til det. 
 • Løfter du vekter, så blir du sterkere. Ikke i alt mulig, men spesifikt i de bevegelsene eller øvelsene du trener. Du bygger en mer robust kropp som tåler mer belastning; både hverdagsaktiviteter som løfting og bæring og annen fysisk aktivitet som løping eller fjellturer. Du tåler også selve styrketreningen bedre, får høyere forbrenning, bedre regulering av blodsukker og større eller strammere muskler. For å nevne noe. 
 • Gjør du øvelser for å bli smidigere (bevegelighetstrening, tøyiing, yoga el.l) så blir du kroppen smidigere og du kan bevege deg i posisjoner du ikke kunne før. 
2. Alt er ferskvare; det du slutter med, det mister du!

Driver du en form for trening for så å slutte eller ta en pause på mer enn 2 uker, så begynner du å miste det du har opparbeidet. Slutter du å løpe blir du dårligere til å løpe. Slutter du å sykle blir du dårligere til å sykle. Slutter du med styrketrening, så blir du svakere. Slutter du å jobbe med smidigheten, så blir du stivere.

Skulle du starte opp igjen siden så må du begynne mer eller mindre på nytt og kroppen tåler ikke nødvendigvis den samme treningen som før. Det blir tungt å motivere seg fordi du kjenner at du klarer mye mindre enn før, og fordi kroppen protesterer når du plutselig påfører den noe den ikke lenger er vant til. Uten å gå i detaljer på hvorfor,; så vil du etter en periode uten trening også lage deg allverdens mentale barrierer som gjør det vanskelig å komme i gang igjen. 

Kan du sitte som denne mannen helt uanstrengt? Alle barn kan det, men de fleste voksne i vestlige land kan det IKKE. Dette er et godt eksempel på hvordan kroppen tilpasser seg. Fordi vi i Norge sitter på stoler i stedet for å sitte på huk, så mister kroppen etterhvert evnen til å innta en posisjon som er helt naturlig for kroppen.

Hvordan skal du trene?

Når du lager en treningsplan for våren, så sørg for at du trener på en måte som gir deg resultatene du ønsker og sørg for at du har en kontinuitet i treningen; og det vil si i alle typer trening du driver med. På denne årstiden gjelder dette særlig styrketrening. Fortsett med styrketrening året rundt! Kroppen trenger det like mye selv om det er vår og sommer! Klarer du ikke å komme deg inn for å gjøre det når sola stråler, så lær deg et kjapt program du kan gjøre utendørs eller hjemme. Det gjelder også i ferien eller når du er ute og reiser. (ta kontakt så kan en av oss lære deg dette i praksis)

Trening for deg som vil bli bedre til å løpe eller liker å løpe
 • Løp 2-3 ganger i uken eller mer, enten ute eller inne eller en kombinasjon. Vil du komme i bedre løpeform så varier gjerne mellom tøffere intervalløkter (styrt av terrenget eller på tid eller avstand) og roligere turer. 
 • Tren styrke et par ganger i uken, med hovedfokus på å styrke kroppen så den tåler løpingen (skadeforebygging) og så du kan løpe mer effektivt og med en riktigere teknikk (bedre løpsøkonomi). Særlig viktig er styrking av legger, frasparkmuskulatur i bein og sete og kjernemuskulatur i mage og rygg. Velg øvelser som utfordrer kroppen på en tilsvarende måte som løpingen. Du kan naturligvis ikke trene hoftene sittende i et apparat og tro at det skal gi deg sterkere hofter når du gjør noe så komplekst som å løpe i ulendt terreng. 
 • Er du i tvil, så meld deg på et av våre løpekurs eller ta noen tmer med en av våre løpseksperter. Det blir mye morsommere å løpe når du trener riktig, løper med en mer effektiv teknikk og unngår å få vondt over alt. Sjekk hva vi kan hjelpe deg med her  
Trening for deg som vil bli bedre til å sykle eller liker å sykle
 • Sykle 2-3 ganger i uken eller mer, ute eller inne eller begge deler. Varier gjerne mellom tøffere økter der du jobber med høy intensitet (intervaller, tempodrag osv) og roligere turer. 
 • Tren styrke et par ganger i uken, med hovedfokus på øvelser som gjør at kroppen din jobber mer effektivt på sykkelen og bedre tåler å sitte på en sykkel. Når du sykler sitter du fremoverlent og ofte med rund rygg og runde skuldre. Det er dessverre en posisjon du sikkert er en del i resten av dagen også; dvs hver gang du sitter...Særlig viktig er det å styrke baksiden av kroppen, altså hele ryggen, i tillegg til skuldre og kjernemuskulatur. Her også, styrk kroppen på en måte du har nytte av på sykkelen; husk at kroppen tilpasser seg helt spesifikt. Noe styrke på beina kan være lurt om du ønsker med kraft i tråkket. 
Trening for deg som vil ned i vekt eller stramme opp, få mindre mage el.l
 • Tren kondisjon (sykling, løping, gåing i motbakker, saltimer etc) 2-3 ganger i uken for å øke forbrenningen og skaffe deg en "større motor" som over tid kan forbrenne mer og mer
 • Tren styrke på de store muskelgruppene et par ganger i uken for å øke eller opprettholde forbrenningen. Det er viktigere å trene store muskler i bein og rygg enn relativt små magemuskler, da du ikke får flatere mage av å trene magen. 
 • Vær aktiv i hverdagen - alt teller. Jo mer du står eller går, jo mer forbrenner du hele dagen. 
 • Vit at du kan trene perfekt, men at det vil skje fint lite på vekten før du også spiser riktig. Bli gjerne med på gratis kostholdsforedrag 23. april eller kjøpt vår populære kostholdspakke. Da får du både vite hva akkurat du skal spise, og du får den lille ekstra motivasjonen til å gjennomføre det. 
 Trening for deg som vil bli kvitt plager eller smerter
 • Start med en undersøkelse så du får vite hva som er årsaken til plagene og hva du bør gjøre og ikke gjøre. På Gnist har vi mange dyktige behandlere som kan hjelpe deg med dette . Har du en skade eller smerter å ta hensyn til så er det ekstra viktig at du trener helt riktig for å unngå forverring. 
Trening for deg som vil bli sterkere eller få mer muskler
 • Få satt opp et styrkeprogram som du gjør minst 2 ganger i uken. Prioriter øvelser eller muskelgrupper der det er særlig viktig for deg å bli sterkere (hva vil du bli sterkere til?). 
 • For å bli sterkere er det avgjørende at du har progresjon i treningen; dvs at du ikke trener de samme repetisjonene med de samme vektene mer enn 2-3 uker. Skal kroppen bli sterkere trenger den stadig nye utfordringer. Vet du ikke hvordan du gjør dette, så ta kontakt med en av oss.
 • Et alternativ til å trene på egenhånd er å gå fast på styrketimer eller å melde deg på trening i liten gruppe - PT-gruppe. 
Trening for deg som vil bli smidigere eller mer bevegelig
 • Dette er ofte en oversett eller glemt treningsform. Imidlertid sitter vi altfor mye på stoler i hverdagen, hvilket gjør at kroppen gradvis stivner. Å jobbe med smidighet kan gjøre at det er lettere for deg å drive annen trening eller å bevege deg i hverdagen og det kan forebygge skader eller være en del av behandlingen om du allerede har vondt. 
 • Få satt opp et bevegelighetsprogram med de øvelsene som er viktigst for deg. Øvelsene kan gjøres i kombinasjon med annen trening, eller som egne økter. Ta kontakt for en gjennomgang
 • Smidighetstrening kan også lures inn i hverdagen. Prøv å sitt litt mer på gulvet eller på huk, så vil du gradvis bli smidigere i en del av kroppsdelene som ofte har stivnet litt. 
 • Et alternativ er å ukentlig gå på yoga eller stretchingtimer. 

 

Trening for deg som vil ha mer overskudd
 • Her har det egentig ikke så mye å si hva du trener. Finn en treningsform som gir deg den gode følelsen etter at du er ferdig. 
 • Varier gjerne mellom ulike treningsformer på Gnist i kombinasjon med trening utendørs. 

 

Lag din treningsplan

Når du har bestemt hva slags type trenng du vil satse på og hva slags resultater du ønsker, så er det bare å lage planen:

 • Hva slags trening skal du drive med?
 • Når skal du gjøre det? Faste tider er en fordel, om du kan få det til. 
 • Hva slags treningsprogram trenger du? Må du lære deg hvordan du trener for å få resultatene du ønsker? (ta kontakt isåfall!)
 • Hvordan skal du klare å sette av tid til å få trent som du ønsker hver eneste uke? Gode mål (vit hvorfor det er viktig for deg å få trent), god planlegging og litt ekstra forpliktelse er lurt (avtal med en venn eller ha jevnlige møter med en personlig trener)

Lykke til med vårtreningen!

Sats på en aktiv påske!

3 år siden
av Andreas Lycke

En aktiv påske er en bedre påske! Tar du utfordringen med å samle minst 500 MOVES hver dag i påsken? Alle typer trening og aktivitet teller.

For å delta på denne utfordringen må du ha laget deg en gratis mywellness cloud konto. Har du enda ikke gjort det, så gjør du det her.

Hvordan registrerer du aktivitet i påskeutfordringen?
 • All trening du logger på Gnist på Gjettum, enten det er egentrening på trykkskjermene i 3.etasje eller gruppetimer, registreres automatisk. Sjekk åpningstider og timeplan i påsken her.
 • All trening på Gnist på Nadderud må logges via mywellness app på telefonen. Om du har fått satt opp et treningsprogram kan du registrere i appen at du har gjennomført akkurat dette programmet. Har du ikke fått satt opp et program så ta kontakt med en av PT`ene på Nadderud. Alternativt kan du registrere trening tilsvarende trening andre steder, se punktet nedenfor. 
 • Trening andre steder, som utendørs, logger du i mywellness appen på telefonen din. Du kan legge til aktiviteten direkte i appen, eller hente den automatisk fra andre treningsapper eller pulsklokka du bruker. Synes du det er motiverende å ha oversikt over hvor langt du går på ski, sykler eller løper? Prøv appen Runkeeper til å registrere hva du gjør! Start klokka når du starter treningen, og runkeeper logger automatisk hvor lenge du holder på, hvor langt du forflytter deg, hvor mange høydemeter du tilbakelegger og mye mer. Ved å koble sammen runkeeper med mywellness cloud får du automatisk registrert det du gjør som MOVES i påskeutfordringen! 

Lykke til med en aktiv påske!

Tips for å lykkes med treningen i 2015!

3 år siden
av Andreas Lycke

Nytt år, nye muligheter! Kanskje skal du bare videreføre treningen fra i fjor? Kanskje ønsker du å trene bedre eller litt annerledes?

I starten av et nytt år er det uansett naturlig å stoppe opp og finne ut hvordan treningen din skal se ut de kommende ukene

 

Jeg skulle gjerne gitt deg en konkret oppskrift. Men det er dessverre ikke mulig. Hvordan du skal trene avhenger av hva du vil ha ut av treningen (sterkere? mer utholdende? slankere? mindre vondt i ryggen? mer overskudd? bare ha det moro på trening? bedre helse?), hvor mye tid du vil sette av til trening (antall ganger på Gnist og andre steder), hva du har trent før (f.eks hvilke øvelser du kan utføre helt korrekt) og hva slags trening du liker å holde på med. 

Det viktigste du kan gjøre er å stille deg selv noen viktige spørsmål om treningen din, og så lage en plan som vil fungere for deg. Er du i tvil, så sett opp en time med en av oss. Vi har alle mange års utdanning og erfaring med riktig trening, og vet hvordan du bør trene og hvordan du kan få til gjennomføringen best mulig. Ta kontakt om du vil ha litt uforpliktende info

Så hva bør du ta stilling til for å lage en god treningsplan? 

Jeg liker å se på en treningsøkt som en rakett i flere trinn.

En enkelt treningsøkt gir deg potensielle gevinster i ulike tidsdimensjoner. Du kan bruke alle disse til å motivere deg til å komme deg på trening, og til å finne ut hva slags trening som er riktigst for deg.

Hver gang du kommer deg på trening kan du oppnå:

 • Positive følelser mens du holder på. Liker du treningen? Synes du det er gøy? Føler du at du får det til? Har du glede av å trene sammen med andre? Liker du når du klarer litt mer enn forrige gang? Får du kjærkommen avkobling eller egentid? Og hva slags trening gir deg disse gevinstene? Hva liker du å holde på med?
 • Positive følelser rett etterpå. Hvordan føler du deg i det treningen er slutt og i timene etterpå? Mer overskudd? Mindre vondt? God samvittighet? Klarere i toppen? Hva slag trening gir deg disse følelsene - hva gjør deg fornøyd etterpå?
 • Positive følelser etter uker eller måneder. Summen av flere treningsøkter over tid kan gi deg verdifull fremgang. Trener du riktig 2-3 ganger i uken hver uke i 4 uker, så skal du kunne merke en fremgang. Hvordan kan dagens treningsøkt føre deg et steg nærmere de resultatene du vil oppnå i fremtiden? Og hva slags resultater er viktige for deg? Trener du for å bli slankere eller strammere? Bli sterkere? Få bedre pust (kondisjon)? Bli kvitt eller forebygge smerter eller sykdom? Unngå alderdommens forfall? Hva slags trening må du få til for å få de resultatene? Vet du ikke hva som må til, så ta kontakt med en av oss for å vite det. Generelt kan du vite at du må trene på en bestemt måte minst 2, men helst 3 ganger i uken for å få fremgang. 1-2 ganger kan være nok for å holde vedlike. Det vil si 2-3 styrkeøkter for å bli sterkere, 2-3 kondisjonsøkter for å få bedre kondis eller 2-3 opptreningsøkter for å bli bedre i kneet eller ryggen. Skal du ned i vekt kan du trene til du blir blå, men vil ikke oppnå stort før du også spiser riktig. Forutsetningen for å få fremgang er naturligvis at du trener riktig - det vil si riktig type trening, øvelser som passer for deg og passe hardt og lenge hver gang. 
 • Positive gevinster i et livsløp, og da særlig slikt som handler om god helse, forebygging av sykdom og en fin alderdom. Dette forutsetter at du etablerer regelmessig trening som en livslang vane. Året rundt, for resten av livet. Mange starter å trene for å oppnå god helse, men de færreste fortsetter lenge nok til å oppnå det.

Så, i en idell verden hadde du funnet en treningsform som ga deg topp utbytte i alle dimensjoner. En måte å trene på som både var kjempegøy mens du holdt på, gjorde at du følte deg fantastisk i tmene etterpå og var maksimalt effektiv for å gi deg alle resultatene du drømmer om og god helse for resten av livet. Realistisk sett må du ta til takke med en miks; noen typer trening gjør du kanskje fordi du synes det er gøy, andre typer trening fordi du synes at du bør (=god samvittighet) eller fordi du "må" for å nå bestemte resultater. (f.eks de kjedelige opptreningsøvelsene for kneet eller den ikke altfor festlige styrketrening som gir deg en aktiv alderdom eller en strammere kropp). Det avgjørende er at du har virkelig gode grunner til å komme deg på trening. 

Så hva gjør du nå?

1. Finn ut hva slags trening som gir deg det utbyttet du ønsker - underveis, rett etterpå eller i form av fremgang/resultater. Er det gruppetrening? Egentrening? Styrke, kondisjon eller smidighet? Hva gjør du på Gnist og hva gjør du f.eks utendørs? Hvor ofte må du trene hver uke for å få fremgang? Hvordan skal din optimale treningsuke se ut?

2. Sørg for at du klarer å trene regelmessig - det vil si komme deg på trening akkurat så mange ganger som du skal hver eneste uke! HVER eneste uke, uten unntak. Dette er avgjørende fordi det er summen av mange treningsøkter over flere uker som gir deg fremgang og resultater. Og enda viktigere, det er avgjørende fordi det gjør at du skaper en vane som heter "jeg trener regelmessig".

Hver gang du kommer deg på trening, styrker du vanen som heter "dra på trening" eller "trene regelmessig". Du programmerer både hodet ditt og kroppen din til å "kjøre det programmet", og det blir lettere å komme seg på trening neste gang. Og gangen etter det. Og de neste 10 gangene. 

Hver gang du dropper treningen (uansett hvor god unnskyldning du har), så styrker du vanen som heter "droppe trening". Det dobler sjansen for at du dropper neste trening, og treningen etter det. Når du har hoppet over noen ganger, så er du plutselig ute av det. Og dermed rykker du tilbake til start og må ta den tunge jobben med å komme i gang igjen. 

dropp aldri en planlagt treningsøkt. Konsekvensen er ikke bare at du mister gevinstene av den ene økten, men at det blir enda tyngre å komme seg på trening neste gang. Tren alternativt, lettere eller kortere om du må, men dropp det ikke!

Trenger du hjelp?

Etter å ha jobbet med trening i snart 15 år, har jeg gjort meg mange erfaringer. En av dem er at jeg skulle ønske flere investerte litt mer i treningen for å lære å trene helt riktig og for å virkelig komme skikkelig i gang med regelmessig trening. 

De fleste trenger 5 til 10 timer for å lære å bruke kroppen helt riktig på trening. Det er som å lære å kjøre bil - det tar noen timer med kyndig veiledning før det virkelig sitter. Men da sitter det for resten av livet. Det er en investering som virkelig lønner seg.

Følg det opp med noen måneder med oppfølging 1-2 ganger i måneden. Så slipper du å gå med det samme programmet i årevis, å være for mye av og på i treningen eller å fortsette med de samme småfeilene i uke etter uke. 

Ja, det koster noen tusenlapper med noen timer med eksperthjelp. Men ikke mer enn det koster å ha bilen på service eller å ta en tur til Syden, og mye mindre enn å pusse opp litt hjemme. Er ikke kroppen og helsa verdt minst like mye? Læringen du sitter igjen med gir deg resultater for resten av livet. 

Skal 2015 bli året der du neste jul ser deg tilbake og med stolthet konstaterer at du er i bedre form enn da året startet? (selv om du er blitt et år eldre). Der du ser at du har fått til å trene regelmessig hele året og virkelig har lyktes med treningen? 

Vi hjelper deg gjerne. Timebøkene fylles fort opp nå i januar, så ta kontakt kjapt om du vil satse litt ekstra dette året!

Uansett hva du ender opp med ønsker jeg deg lykke til med treningen i 2015. 

/Andreas

Et tilbakeblikk på 2014

3 år siden
av Andreas Lycke

Et nytt år er snart slutt. Selv om Gnist i den store sammenhengen er ganske små, så håper vi at vi bidrar med noe positivt for mange. 2014 har vært et år der det har skjedd mye positivt og spennende på Gnist!

Hvor mange treningsøkter tror du er gjennomført i Durudveien i 2014? Og hvor mange behandlinger?

Vi har laget en liten oppsummering. Se den gjerne med lyd.